AutozonA

SAD: Toyota povukla vozila pod pritiskom

Automobili, Zanimljivosti | 11:39

Američki ministar prometa Ray LaHood izjavio je u utorak da je tek nakon pritiska američke vlade Toyota poduzela mjere oko zaglavljivanja papučica za gas na svojim vozilima.


"Otkako su se pojavila prva pitanja o mogućim sigurnosnim nedostacima, mi smo vršili pritisak na Toyotu da poduzme mjere za zaštitu potrošača", rekao je LaHood u saopćenju, nakon što se u američkim medijima povela rasprava o sporoj reakciji Toyote na problem koji je kasnije doveo do povlačenja više miliona vozila.

"Dok Toyota sada poduzima odgovornu akciju, na nesreću su trebali ogromni napori da se dođe do ove tačke. 

Dužnosnici ministarstva prometa SAD putovali su u Japan u decembru kako bi podsjetili upravu Toyote na njezine zakonske obaveze, nakon čega je slijedio i sastanak u
sjedištu ministarstva u januaru, kako bi se insistiralo da riješe problem papučice gasa", naveo je LaHood.

Toyota je 21. januara povukla 2,3 miliona vozila zbog problema s paučicom gasa, koja se zaglavljivala a automobili su nekontrolirano ubrzavali. 

Sedmicu kasnije popisu je dodala još milion vozila, te zaustavila prodaju osam opozvanih modela.

U ponedjeljak je Toyota objavila da je našla rješenje i da šalje potrebni dio za jačanje mehanizma papučice gasa u predstavništva i servise.

Međutim, američka vlada, vlasnici vozila i odvjetnici najavili su  pravne akcije protiv Toyote.

"Još nismo gotovi s Toyotom i nastavljamo ispitivati moguće nedostatke te pratiti provedbu povlačenja vozila", istakao je LaHood.

Prema izjavi jednog dužnosnika ministarstva prometa, Nacionalna  uprava za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) razmatra građansku tužbu protiv Toyote.

Toyoti je u januaru prodaja u SAD-u pala za 16 posto, što su iskoristili Ford i General Motors s rastom prodaje od 23 i 14 posto u istome mjesecu.

CNNMoney je izvijestio da se provodi i neslužbena istraga električnih, odnosno kompjuterskih sistema u Toyotinim vozilima, jer se sumnja da bi i tu mogao biti izvor problema.