AutozonA

Konzorcij Crown želi pruzeti Volvo

Automobili | 13:18

Foto: Reuters

Američki konzorcij Crown ušao je u utrku za kupovinu Volva od Forda, izazvavši kineski Greely Automotive koji je prošloga mjeseca potvrdio interes za tog švedskog proizvođača vozila, javio je Financial Times (FT).


Citirajući osobe upoznate s prodajom, FT je objavio da je konzorcij Crown u potpunosti osigurao finansiranje od američkih finansijskih firmi. 

Konzorcij ipak također traži dodatnu podršku od švedskih ulagača da signaliziraju namjeru zadržavanja Volva u zemlji, objavio je FT, a prenijele agencije.

Na čelu konzorcija Crown nalazi se bivši direktor Forda Michael Dingman i bivši izvršni direktor Forda i Chryslera Shamel Rushwin, naveli su izvori za FT.

Londonski dnevnik naveo je riječi još jedne upućene osobe koja je kazala da je američki konzorcij ponudio značajno manje od kompanije Geely koja je izlistana na berzi u Hong Kongu, ali da oba potencijalna ulagača imaju slične planove o više od tri milijarde dolara dodatnih ulaganja u Volvo.

FT je naveo riječi osobe upoznate s prodajom da je Geely ponudio nešto manje od dvije milijarde dolara za Volvo. 

Drugi medijski izvještaji govore o ponudi vrijednoj oko 2,5 milijarde dolara. Glasnogovornik Forda nije bio dostupan za komentar, navodi FT. Fena