AutozonA

Bridgestone Run-Flat pneumatik

Tehnologija, Automobili | 10:04

Bridgestone će još ove godine početi prodavati pneumatik s novom trećom generacijom Run-Flat tehnologije koja omogućava sigurniju vožnju kada guma izgubi pritisak zraka, javljaju hrvatski mediji.


Nova tehnologija izrade RFT (Run-Flat-Tyre) omogućava još veći komfor vožnje u odnosu na dosadašnje verzije RFT pneumatika. Bridgestone je ovu najnoviju generaciju RFT pneumatika uglavnom razvio za proizvođače automobila za prvu ugradnju na vozila. 

 RFT pneumatik ima ojačanu bočnu stranu gume, a cijela konstrukcija ovog modela gume izvedena je tako da bez dodatnog oštećenja može se voziti i s potpunom ispuštenom gumom bez pritiska zraka i to brzinom od maksimalno 80 km/h na najveću dozvoljenu udaljenost od 80 kilometara. Rub naplatka potpuno sigurno i bez oštećenja nalijegne na bočnu stranicu ispuštene gume, te na taj način omogućava nastavak vožnje. 

 Bridgestone je prvu generaciju RFT gume predstavio 1987. godine i to kao rezervni kotač u nuždi. Od tada je Bridgestone uspio zagrijavanje u vožnji u bočnoj stranici gume bez pritiska zraka smanjiti za 50 posto. Fena