AutozonA

GM gasi brend Chevrolet u Evropi

Automobili | 13:38

Američki automobilski div General Motors najavio je danas da će do kraja 2015. ugasiti brend Chevrolet u Evropi i koncentrirati se na jačanje brendova Opel i Vauxhall.


Chevrolet više neće biti središnji GM-ov brend u zapadnoj i istočnoj Evropi, zbog izazovnog poslovnog modela i teškog gospodarskog stanja u Evropi, navodi se u saopćenju, prenose agencije 

 - Imamo sve više povjerenja u brendove Opel i Vauxhall u Evropi. Fokusiramo naše resurse na srednju Evropu", saopćio je u četvrtak potpredsjednik GM-a Stephen J. Girsky novinarima. 

Prodaja Chevroleta u Evropi stagnira na oko 200.000 automobila još otkad je GM ponovno aktivirao taj brend u Evropi u 2005. Zbog oštrog pada potražnje Chevrolet je osjetno snizio cijene i uveo više modela za kupce 'dubljeg' džepa pa se našao u sukobu sa sestrinskim brendom Opelom. 

U General Motorsu očekuju da će zbog gašenja Chevroleta ubilježiti neto jednokratne troškove u rasponu od 700 miliona do milijardu dolara, uglavnom u četvrtom tromjesečju 2013. i u prvoj polovini 2014. godine, rekao je Girsky. 

Od tog će iznosa 300 miliona dolara otpasti na otpis vrijednosti imovine, restrukturiranje mreže ovlaštenih prodavača i otpremnine. 

Pojedini troškovi restrukturiranja neće biti tretirani kao jednokratni, već će utjecati na poslovne rezultate GM-ove međunarodne mreže u 2014.  303lg2