AutozonA

Mercedes-Benzu GLK dobio cetrifikat o zaštiti okoliša

Automobili | 09:12

Mercedes-Benzu GLK donosi ne samo novu opremu, već i jednu posebnu odliku: kompaktan i drukčiji, ovaj je model prvi u Mercedes-Benz SUV obitelji koji je zaslužio vrlo traženi Certifikat o zaštiti okoliša u skladu s ISO standardom 14062, javljaju hrvatski mediji.


ri dodjeljivanju certifikata stručnjaci iz TÜV testne organizacije još su jednom prepoznali želju tvrtke za zaštitom okoliša koja je postavljena među temeljne odrednice cijele Daimler grupe. Takve odrednice od vrhunskih proizvođača zahtijevaju više od pukog razmišljanja o mogućim utjecajima vozila na okoliš dok je vozilo u upotrebi. Umjesto toga, promatra se i unapređuje cijeli životni put vozila, od razvoja i proizvodnje, preko upotrebe, pa sve do odlaganja.

Certifikat o zaštiti okoliša temelji se na procjeni cijelog životnog ciklusa Mercedes-Benza GLK koji sadrži oko 40.000 zasebnih procesa. Uz Mercedes-Benz GLK, modelima A, B, C i S-klase već je dodijeljen TÜV Süd Certifikat o zaštiti okoliša.

Certifikat prema ISO standardu 14062 primjenjuje se na sve GLK modele. Mercedes-Benz GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY korišten je kao osnova pri izračunu parametara koji uključuju energetsku potrebu i emisiju plinova na prijeđenoj udaljenosti od 200.000 kilometara. 

Rezultati kompaktnog SUV-a iznimno su pozitivni: potrošnja dizelskog goriva iznosi samo 6,7 litara na 100 kilometara, a emisija CO₂ 176 g po kilometru, što zadovoljava i više standarde nego što su propisani EU 5 ograničenjem emisije štetnih plinova koje stupa na snagu u rujnu 2009. godine. Faktori optimizirani kroz BlueEFFICIENCY strategiju jesu aerodinamika, otpor pri trenju, težina vozila i raspodjela energije. 

Još važnije, svi GLK modeli kompatibilni su s gorivima budućnosti te su već dizajnirani da zadovolje planove EU-a o povećanju udjela biogoriva. Bioetanol komponenta od 10 posto (E10) dopuštena je za benzinske motore, dok dizelski mogu bez zapreka funkcionirati na gorivu s desetpostotnom biokomponentom koja sadrži 7 posto biodizela (B7 FAME) i 3 posto hidrogeniziranog biljnog ulja. Fena