AutozonA

Najdrastičnije promjene ispod lima

Automobili | 22:10

Mazda MPV 5

Poznati 2,0-litarski benzinac dobio je elektronsku kontrolu otvaranja ventila, čime je smanjena potrošnja goriva


Mazdin MPV model 5 u novu tržišnu godinu ulazi s blagim promjenama, kojima će postati još zanimljiviji zbog poboljšane udobnosti, prostranosti i sigurnosti, kao i manjim troškovima održavanja.

Izvana je nova "petica" dobila nešto drugačiji prednji branik, dok se unutrašnjost, u odnosu na prethodnika, razlikuje po centralnoj konzoli na kojoj je smješten multifunkcionalni ekran osjetljiv na dodir.

Mnogo drastičnije promjene desile su se ispod lima. Kako bi zaštitio porodične vrijednosti, Mazdin MPV dobio je novi ovjes s dodatnim stabilizatorima te višestruko optimiziran kočioni sistem.

Osim toga, poznati 2,0-litarski benzinac dobio je elektronsku kontrolu otvaranja ventila, čime se dobilo više obrtnog momenta pri nižim brojevima obrtaja i za četiri posto manja potrošnja goriva. Novosti ima i u ponudi mjenjača, koji se sada sastoji od šestostepene manuelne transmisije i opcionalne petostepene automatike.

Ono što ostaje jeste činjenica da je Mazda 5 i dalje jedini MPV model u C segmentu s dvoje kliznih bočnih vrata, čime je znatno olakšan ulazak i izlazak iz vozila.

Međutim, ta su vrata sada dobila i opcioni sistem električnog otvaranja u samo pet sekundi uz opciju automatskog zaustavljanja u slučaju nailaska na prepreku, kao što su ruka ili noga. BH Telecom