AutozonA

Svjetska proizvodnja automobila dostići će na 65 miliona

Automobili | 13:01

Foto: Reuters

Proizvodnja automobila će ove godine u svijetu porasti na 65 miliona, sa prošlogodišnjih 57,2 miliona vozila, predvidjela je kompanija za analizu tržišta PricewaterhouseCoopers - PwC i tako popravila svoju prethodnu prognozu za dva miliona vozila.


Proizvodnja će, uprkos poboljšanoj procjeni, biti u zaostatku za 66 miliona vozila, koliko je proizvedeno 2008. godine, prije početka svjetske ekonomske krize. 

Automobilsko tržište postepeno počinje da se oporavlja, zahvaljujući oživljavanju svjetske privrede. 

Pokretač rasta prodaje automobila bi trebalo da bude tržište u Sjevernoj Americi i Aziji, posebno u Kini, procjenjuju u PwC. 

U Kini bi ove godine proizvodnja automobila, prema prognozi te kompanije, trebalo da se poveća na 13 miliona, sa prošlogodišnjih 11 miliona vozila, prenijele su agencije.

Druga agencija za istraživanje tržišta J.D. Power nedavno je predvidjela da će svjetska prodaja automobila ove godine porasti za četiri odsto, na 66,9 miliona vozila. 

U SAD će, prema toj prognozi, prodaja porasti na 11,7 miliona vozila sa prošlogodišnjih 10,4 miliona. U zapadnoj Evropi bi, međutim, zbog završetka programa "staro za novo", prodaja mogla da padne za osam odsto, na 13,7 miliona automobila. 

Istočna Evropa bi mogla da doživi blago oživljavanje tržišta automobila. 

Prema prognozi prodaja će se povećati za jedan procent, na skoro 3,2 miliona vozila. Fena