AutozonA

Opel Insignia Sports Tourer

Automobili | 12:03

Na Pariškom salonu automobila (4.–19. listopada 2008.) bit će predstavljen najnoviji Opelov karavan - Insignia Sports Tourer, koji će nuditi vrhunsku tehnologiju u sportskom, visokokvalitetnom pakiranju, što se odražava i u njegovom imenu, javljaju hrvatski mediji.


Insigniju Sports Tourer, koja će biti dostupna na europskom tržištu u proljeće 2009., krasi isti sportski, moćan i elegantan dizajn kakav se može vidjeti i kod njenih limuzinskih rođaka. 'No ovo je samostalan model', kaže Mark Adams, potpredsjednik odjela za dizajn GM-a Europe, 'a ne jednostavno karavanska izvedba limuzine. Zapravo je čitava konstrukcija B-stupa jedinstvena za Sports Tourer. Također smo pazili da dizajn karavana odražava skulpturalnost i tehničku preciznost kakva se sreće kod modela s trima i petorim vratima.'

Dizajneri su stražnji dio Sports Tourera oblikovali na jedinstven, a opet prepoznatljiv način tako što su spustili poklopac prtljažnika niz bočne stranice te ga naglasili velikim, prepoznatljivim i posve uklopljenim stražnjim svjetlima. Ovaj dinamičan izgled skriva interijer koji nudi pregršt prostora za pet putnika te vrlo velik prostor za smještaj prtljage. Prtljažnik ima zapreminu 540 litara. Sports Tourer zadržao je isti međuosovinski razmak od 2,74 metra kao limuzine, a na njihovu dužinu dodano je 80 mm pa je karavanska izvedba duga 4,91 metar. Dva nova motora – dimenzijama smanjeni benzinski turbo i novi turbo dizelski motor – pridružit će se trenutnoj ponudi od sedam motora dostupnih s limuzinskim verzijama. Varijanta ecoFLEX s iznimno niskom potrošnjom goriva i emisijom ugljičnog dioksida također će u skoroj budućnosti biti dodana ponudi. 

  Njeno novo podvozje, stvoreno kako bi ponudilo veću razinu sigurnosti i udobnosti u vožnji, može biti još bolje uz inovativni mehatronički sustav FlexRide koji povećava stabilnost i nudi elektroničku kontrolu ovjesa u stvarnom vremenu. FlexRide također daje vozaču mogućnost izbora između tri načina vožnje. Pored standardnog prilagodljivog načina, vozač može odabrati i način kod kojeg je u prvom planu udobnost („Tour“) ili pak sportske postavke. Način Sport čini iskustvo vožnje s Insignijom Sports Tourer aktivnijim jer se mijenjaju sve postavke međusobno povezanih funkcija, kao što su upravljanje, kontrola gasa, ovjes, pa čak i ambijentalno osvjetljenje ploče s instrumentima. Osim toga, kupci Insignije mogu se čak opredijeliti za novi, sofisticirani sustav Adaptive 4x4 koji proaktivno raspodjeljuje okretni moment kako bi se osigurala vrhunska stabilnost uz optimalno držanje podloge i poboljšane performanse upravljanja kod svih uvjeta vožnje.

 Predstavljanje modela Sports Tourer bit će obogaćeno svim tehnološkim i tehničkim značajkama viđenima na predstavljanju Insignije, kao što je inovativna kamera 'Opel Eye' koja čita i pamti prometne znakove te upozorava vozača kada nenamjerno vrluda ili napusti svoju voznu traku. Ostale inovativne značajke su nova generacija prednjih svjetala AFL koja se prilagođavaju trenutnoj prometnoj situaciji s devet različitih postavki te osobito ugodna, ortopedski certificirana ergonomska sportska sjedala. Kao limuzine, i Insignia Sports Tourer razvijena je u Centru za dizajn i inženjerstvo GM-a Europe u Rüsselsheimu. Ona će se i proizvoditi u tvornici u Rüsselsheimu, jednom od najmodernijih i najučinkovitijih proizvodnih pogona na svijetu. 

 Fena