AutozonA

Novi standard među višenamjenskim vozilima - Chrysler Grand Voyager

Automobili | 10:37

Chrysler Grand Voyager

Chrylser Grand Voyager s potpuno novim interijernim i eksterijernim dizajnom te s više od 30 novih i poboljšanih sadržaja postavlja nova mjerila na ljestvici kvalitete. Prvi je put u takvo vozilo ugrađen i 6-stepeni automatski mjenjač koji će biti dostupan i u 3,8-litrenom V6 motoru i u 2,8-litrenom turbodizelašu.


Novi dizajn Chrysler Grand Voyagera počinje s jasnim, usklađenim linijama koje postižu bolju aerodinamiku i čvrst položaj na cesti. Dizajn ima dodirnih tačaka s Chryslerom 300C, primjerice sličan odnos karoserije i stakla, jednostavan sjaj kotača, naglasak na kromu i ornamentiranim elementima. Takav dizajn rezultira suvremenim, usklađenim izgledom za masivan i čvrst stav na cesti.
Novi ekskluzivni sistem sjedala također ima premijeru u novom Chrysleru Grand Voyageru. Swivel'n Go nudi mogućnost okretanja sjedala u drugom redu za 180 stupnjeva kako bi bila prednjom stranom okrenuta prema trećem redu te pomični stol koji se može postaviti između dva reda.

U standardnu je opremu uključen i ekskluzivni Stow'n Go sjedeći/teretni sistem, koji omogućuje da se drugi i treći red sjedala slože u pod, dok je Swivel'n Go sistem dostupan za sve modele. Uz Swivel'n Go i Stow'n Go sisteme sjedenja, Grand Voyager nudi i jedinstven sistem slaganja trećeg reda sjedala jednim dodirom.

„Orginalni minivan potpuno je nov te postavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s više ekskluzivnih sadržaja koje jednostavno morate imati. Novi Chrysler Grand Voyager sadrži novi Swivel'n Go sistem sjedenja koji omogućava novu razinu obiteljskih ili poslovnih komunikacija u drugom i trećem redu, dual-DVD sistem koji omogućava gledanje različitih programa u drugom i trećem redu, slaganje sjedala trećeg reda jednim dodirom i jedinstveno osvjetljenje interijera“, istaknuo je Michael Manley, dopredsjednik međunarodne prodaje, marketinga i poslovnog razvoja Chryslera.

Novi Chrysler Grand Voyager na izbor nudi dva motora: 3,8-litreni V6 motor koji proizvodi 193 KS pri 5200 o/min i 305 Nm okretnog momenta pri 4000 o/min te 2,8-litreni turbodizelski motor koji proizvodi 163 KS pri 3800 o/min i 360 Nm okretnog momenta pri 1800 o/min. Novi 2,8-litarski motor lakši je i ekonomičniji od prethodne generacije, a zahvaljujući promjenjivoj geometriji turbine te uvođenjem elektroničkog aktuatora vozilo brzo i ugodno reagira na povećanje brzine te ima bolje performanse prilikom hladnog starta.

Poboljšanja je aerodinamika smanjila šum vjetra, dok čelik i poboljšana struktura karoserije smanjuju buku, vibracije i hrapavost. Dodatni tretmani vezani uz akustiku u novom su Grand Voyageru smanjili razinu buke u interijeru: nova stražnja osovina sa spiralnim oprugama i novi ovjes na prednjim pogonskim kotačima osigurali su poboljšanu stabilnost i komfor vožnje, sprječavajući usto da buka s ceste i prijenos hrapavosti prodru do putničkog dijela.

Brojni su sadržaji dizajnirani kako bi se smanjila buka u Dodgeovim i Chryslerovim minivan modelima za 2008. godinu. Na primjer, novi krovni okvir ima aerodinamičniji oblik, nova prednja vrata dizajnirana su da bolje prianjaju, novi brisači pozicionirani su ispod strujanja zraka kako bi se smanjio šum vjetra. Novi minivan ima veće, aerodinamičnije retrovizore za bolju preglednost i strujanje zraka, ali i deblja stakla u vratima kako bi se reducirao šum vjetra. Još su mnoga druga poboljšanja učinjena na samoj karoseriji i motoru s istim ciljem – kako bi se smanjio šum vjetra i buka motora.

Novi Chrysler Grand Voyager ima duži popis standardne i dodatne sigurnosne opreme nego bilo koji Chryslerov minivan do sada. Sigurnosni sadržaji, primjerice, uključuju i višefazni zračni jastuk, suvozačev zračni jastuk s malim rizikom razvijanja formacije, bočne zračne jastuke, zračne zavjese, zaštita koljena za vozača i suvozača, ABS, ESP, sistem kontrole trakcije, pomoć pri kočenju, alarm za pojas i vrata, senzore za parkiranje i kameru za parkiranje unatrag te mnoge druge sigurnosne sisteme koji omogućuju ugodnu i sigurnu vožnju u potpuno novom Chrysler Grand Voyageru. BH Telecom