AutozonA

Opel Astra Sports Tourer na tržištu krajem godine

Automobili | 08:57

Karavansku verziju Astre u Opelu su odlučili nazvati umjesto dosadašnjeg imena Caravan, puno modernijim in-imenom Sports Tourer. Kako to i samo ime govori, radi se o karavanu sportskog oblika i prizvuka.


Tako je novim imenom, a i novim oblikom karoserije, završila 50 godišnja era Astre Caravan. Ovu promjenu već su iskusili Opelovi kupci koji su se odlučili kupiti karavansku verziju Insignije,  Insigniju Sports Tourer. Novo ime i oblik karoserije nije samo pomodan, jer donosi i ljepši i skladniji dizajn, te puno praktičnija rješenja koja su sada vlasniku Sports Tourera na raspolaganju.

Obujam prtljažnika Opel Astre Sports Tourer je od 500 do 1550 litara. Ipak 'stara' Astra Caravan je sa 1590 litara imala ipak malo veći prtljažnik. Opel Astra Sports Tourer ima stražnja sjedala izvedena sustavom ' FlexFold'. Dovoljno je pritisnuti gumb i naslon stražnjeg sjedala će se preklopiti u omjeru 60:40, te će omogućiti prijevoz tereta dugačkog čak 1,83 metara, što je za 3 cm dulje od prethodnog modela Astre Caravan. Zanimljivo je da je međuosovinski razmak Astre Sports Tourer jednak Astri s petora vrata, dok točan podatak o duljini karoserije Sports Tourera još nije poznat. 

Za pokretanje Astre Sports Tourer koristi se paleta od osam novih motora u rasponu snage od 95 do 180 KS. Početni benzinski model je 1,4-litreni motor sa100 KS. Potpuno novi u ponudi je 1,4 turbo benzinski motor od 120 i 140 KS, pri čemu verzija od 120 KS u prosjeku ima potrošnju od 6,2 l/100km, dok uz motor od 140 KS dolazi serijski ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, a uz doplatu automatski sa šest stupnjeva prijenosa. Na raspolaganju je i Start-Stopp sustav koji uz dizelski motor 1,3 CDTI eco Flex garantira izuzetno nisku potrošnju goriva. 

Prema službenim izvorima Opel Astra Sports Tourer imat će svjetsku premijeru na Salonu automobila u Parizu u listopadu 2010. godine, dok bi prodaja u Europi trebala krenuti tijekom studenog 2010. godine. Fena / BH Telecom