AutozonA

Hoće li Volkswagen morati povući 490.000 Passata ?

Automobili | 07:52

Foto: Reuters

Američka agencija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) posljednjih mjeseci sije strah među proizvođače automobila. Posljednji proizvođač koji se našao na udaru je Volkswagen sa Bubom i Passatom.


Zastarjela Buba, koja još uvijek čeka nasljednicu, našla se na udaru američke agencije zbog strožih sigurnosnih propisa koje automobil nije uspio zadovoljiti. NHTSA je zato njemačkom proizvođaču, pomalo bizarno, naredila da kupcima 27 novih Buba isporuči automobile proizvedene prije 1. septembra 2010. jer su isti, iako nisu ništa sigurniji od novih automobila, tada zadovoljavali sigurnosne propise.

U nepovezanoj vijesti NHTSA je povećala obim istrage Volkswagen Passata proizvedenih u periodu od 2001. do 2007. Automobili su se našli pod povećalom nakon 14 pritužbi vlasnika koji su prijavili grešku na zavojnici mehanizma paljenja koja je znala dovesti do požara pod poklopcem motora. Dodatnih 21 vozača prijavilo je samo kvar istog mehanizma, a Volkswagen je priznao da je primio ukupno 199 pritužbi svojih klijenata, piše "Tportal".

U službenoj izjavi na svojim stranicama NHTSA navodi da su ti automobili imali problema sa paljenjem te su im se aktivirale indikacijske lampice na kontrolnoj ploči. Takođe, greške su otklonjene zamjenom zavojnica, a pojedini vlasnici Passata mijenjali su sporni sistem nekoliko puta.

Volkswagen će zbog te greške najvjerovatnije morati raspisati servisnu akciju za 490.000 Passatovih limuzina i karavana. Trenutno nije poznato suočava li se njemacki proizvođač sa istim problemom i na evropskom tržištu.