AutozonA

Automobili: Predstavljena nova Jetta

Automobili | 10:44

Volkswagen je u New Yorku predstavio šestu generaciju Volkswagen Jette.


Mjesto prezentacije nije izabrano slučajno, jer je to tradicionalno najpopularniji njemački model na sjevernoameričkom tržištu. 

Stražnji je dio skrojen u stilu Audija A4, što je mudar strateški potez, jer osigurava atraktivniji stil i veći ugled. Skriva prtljažnik od čak 510 litara, što je bio i osnovni razlog za produženje karoserije. Zanimljivo, to je za 30 litara više nego u A4, ali 50 manje nego u Octaviji, koja ima najprostraniji prtljažnik u klasi. Zadržana je širina ‘šestice’ od 178 cm, ali je visina smanjena sa 148 na 145 centimetara. To osigurava elegantniju siluetu i bolju aerodinamiku, što pokazuje i koeficijent otpora zraka od 0,28 (poboljšava performanse i smanjuje potrošnju goriva). 

U paleti motora su četiri benzinca i dva dizelaša i svi su s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem. Osnovni benzinac 1.2 TSI, jedini ima osam ventila, a razvija 105 KS i 175 Nm te osigurava brzinu od 200 km/h u ubrzanje do stotke u 11 sekundi, uz prosječnu potrošnju od 5,3 litara. Slijede 1.4 TSI sa 122 i 160 KS (s turbopunjačem i kompresorom), a na vrhu je 2.0 TSI sa 200 KS. Pored tržišno najzanimljivijeg turbodizelaša 1.6 TDI sa 105 KS nudit će se i 2.0 TDI sa 140 KS.

Velika je pozornost posvećena kvaliteti materijala, preciznosti izrade i prigušenju buke, što će osigurati ljepšu i ugodniju vožnju. Dizajn unutrašnjosti mješavina je stila Golfa i Passata te će i po svemu ostalome nova Jetta biti pozicionirana između ta dva najvažnija modela iz Wolfsburga. Kupci će moći birati razine opremljenosti Trendline, Comfortline i Highline, a već će osnovna uključivati sve bitne elemente sigurnosti i komfora: šest zračnih jastuka, ESP, radio/CD/mp3, električni paket.

Pored ručnih mjenjača s pet i šest stupnjeva, moći će se doplatiti automatizirani DCG s dvostrukom spojkom te šest ili sedam stupnjeva. To osigurava uvjerljiva vozna svojstva sa svim motorima. Apsolutni je razvojni prioritet bila sigurnost (aktivna i pasivna) te će nova Jetta zasigurno osvojiti maksimalnih pet zvjezdica po Euro-NCAP testu. 

U proteklu 31 godinu prodano je ukupno 9,6 milijuna Jetta svih serija (više od pola na sjevernoameričkom tržištu), a novi će model zasigurno nastaviti zlatni niz. Prodaja počinje najprije na tržištima SAD-a i Kanade, a prvi primjerci na našem tržištu očekuju se na jesen. Fena / BH Telecom