AutozonA

Pet zvjezdica na EuroNcap testu za Peugot 308

Automobili | 15:31

Peugeot 308 CC

Peugeot 308 CC

S osvojenih 36 od mogućih 37 bodova za zaštitu od frontalnog i bočnog udara, 308 CC dokazuje da je spreman pružiti najbolji mogući nivo zaštite putnicima. Postignuti rezultat za 308 CC je među 10 najboljih rezultata na EuroNcap testu, te najbolji od coupe-cabrioleta na tržištu u pogledu zaštite odraslih putnika, javljaju hrvatski mediji.


Peugeot ima dugu tradiciju proizvodnje coupe-cabrioleta, te je svjetski lider s više od 650.000 proizvedenih primjeraka. 308 CC, koji će biti proizveden na platformi 308-ice, preuzet će i njene sigurnosne karakteristike, kao i industrijsko i tehničko iskustvo koje Peugeot ima u ovom segmentu vozila.  Visokom rezultatu na EuroNcap testu doprinijeli su: čvrsta struktura karoserije sposobna da odoli udarcima i rasporedi energiju prednjeg i bočnog udara, naročito zahvaljujući trostrukoj deformacijskoj zoni, prednja sjedala s bočnim zračnim jastukom za prsni koš i zdjelicu i drugim za glavu, koji garantiraju efikasnu zaštitu svih vitalnih dijelova tijela, bez obzira na položaj tijela u trenutku udarca te pirotehnički lukovi koji se nekoliko milisekundi aktiviraju u slučaju rizika od prevrtanja.

Ovaj model dobio je i 3 zvjezdice za zaštitu djece, što je jedan od najboljih rezultata u tom segmentu Inače, ovo je osmi Peugeot automobil koji je dobio 5 zvjezdica za zaštitu putnika, a na tržište stiže na proljeće 2009. godine. Fena