AutozonA

Tata Motors nadmašio očekivanja

Automobili | 14:31

Indijski najveći proizvođač vozila, privatna kompanija "Tata", obezbijedila je u trećem tromjesečju, zaključno sa septembrom, rast neto profita koji je nadmašio sva očekivanja analitičara - 7,29 milijardi rupija (156 miliona dolara) u odnosu na 3,47 milijardi u istom lanjskom periodu.


Analitičari su predviđali da će čista zarada "Tate" u tom tromjesečju biti 4,32 milijarde rupija, preneo je BBC. "Tata" je saopćila da je njen udio na tržištu putničkih automobila u Indiji dostigao 11,6 odsto, nakon što je počela isporuka malog vozila "tata nano", najjeftinijeg putničkog automobila na svijetu koji košta 100.000 rupija, oko 1.300 funti (2.000 dolara). 

Kompanija je saopćila da je do sada isporučila oko 7.500 vozila "tata nano", proizvedenih u fabrici u Utarakhandu, državi na sjeveru Indije. 

"Tata" je odustala od podizanja novog pogona u državi Zapadni Bengal zbog sukoba sa lokalnim seljacima oko preuzimanja zemljišta za novu fabriku. 

Matična fabrika za proizvodnju "nanoa" se gradi u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, gdje će se, kako tvrdi uprava "Tate", proizvoditi oko 500.000 najjeftinijih auta na svijetu. 

Indijski milijarder Ratan Tata kupio je u junu prošle godine dvije britanske kompanije "Jaguar" i "Land Rover" za oko 2,3 milijarde dolara, ali zbog krize autoindustrije nije u stanju da izmiruje kreditne obaveze. 

On je u septembru najavio da će "Tata" preduzeti mjere konsolidacije poslovanja ta dva pogona u centralnoj Engleskoj do 2014. godine. 

Portparol "Tate" kazao je da se čine napori da se dvije fabrike u West midlandu spoje u jednu u narednih pet godina, i da se istovremeno planira povećanje zaposlenosti, umjesto otkaza. Fena